Kalnik Sv. Petar Orehovec Križevci Szigetvár Mozsgó Turbék Nyugodtszenterzsébet Kispeterd Nagypeterd Helesfa Boda Kövágótötös Kövágószőlős Cserkút Pellérd Görcsöny Tekeres Pécs Keszü Pogány Gyód Ócsárd Kárász Óbánya Szászvár 23 Hosszúhetény Pécsvárad Nagykozár Szemely Lothárd Mecseknádasd Hásságy Olasz Szederkény Belvárdgyula Máriakéménd Mogyoród Versend Ivánbattyán Bóly Szajk Babarc Lánycsók Nagynyárád Bár Mohács

Interactive map

Click on the wine route towns

Križevci-Kalnik-Orehovec Wine Route

Pécs-Mecsek Wine Route

PARTNEREK

KRIŽEVCI-KALNIK-OREHOVEC BORÚT

A Križevci-Kalnik-Orehovec borút

HorvBorutlogo

 

A Križevci-Kalnik-Orehovec borút a kalniki szőlőskertek része, magába foglalva Križevci városát és Kalnik valamint Sv. Petar Orehovec közösségét. A Križevci-Kalnik-Orehovec borút alakuló ülésére 2013. szeptember 24-én került sor, ahol 13 szőlész, borász és vendéglátós döntést hozott a Križevci-Kalnik-Orehovec borút megalapításáról a jelenlegi Kapronca-Križevci megyei borutak törvényi szabályozása szerint. Tekintettel a számos turisztikai és promóciós tevékenységre, a személyi kapacitásra, a meglévő kapcsolatokra és a Körös városi Turisztikai Egyesület ezen régiót átfogó jelentősségére, előbbi, a borutat képviselő jogi személynek lett kinevezve.

 

A benyújtott dokumentáció felülvizsgálata és a terepszemle után, a Kapronca- Križevci megyei borutakért felelős Bizottság 2014. január 7-én megállapította, hogy az összes feltétel teljesült a Križevci-Kalnik-Orehovec borút kinyilvánításához.

 

A Križevci-Kalnik-Orehovec borút ma 14 tagot számlál, és nyitva áll az újabb tagok – szőlészek, akik teljesítik a feltételeket és a szőlészeti előírásokkal összhangban regisztrálva vannak, csakúgy, mint vendéglátósok és egyéb, a borutak megyei szabálykönyve követelményeinek eleget tevő potenciális tagok előtt.

 

A Križevci-Kalnik-Orehovec borút célja mindenek előtt a régió szőlészeinek segítése a piacon történő szervezett fellépésben, minél nagyobb számú hazai termékeket gyártó helyi termelő bevonása a kistérség turisztikai kínálatába, kiemelve azok minőségét és tradícióját, illetve közvetett módon a tágabb körösi vidék promóciója és márka építése, a látogatók nagyobb számú idevonzása valamint a turisztikai kapacitás növelése.

 

A kistérségben a szőlészetnek régre nyúló történelme és tradíciója van, ezen a területen a fehér borok közül az Olasz rizling, a Chardonnay, a Szürkebarát és a fehér Pinot, a Rajnai rizling és a Kraljevina uralkodik, míg megtalálható a Szilváni, a Sauvignon, a sárga Muskotály és a Tramini is. A vörösborok fajtái közt a legelterjedtebb a Kékfrankos, majd a vörös Pinot és a Kékoporto. Ennek a területnek az őshonos fajtája a Kleščec, melynek újjáélesztése néhány évvel ezelőtt kezdődött el.

 

A kitűnő borok és gazdag gasztronómiai kínálat mellett, a festői hegyvidéki táj számos lehetőséget kínál az aktív pihenés kedvelőinek – kialakított hegyi kerékpárutak az érintetlen természetben,  melyeken az idelátogatók megismerkedhetnek a táj történelmi és természeti szépségeivel, számos gyalogos és hegymászó útvonal a friss Kalniki levegőn, csakúgy, mint a magas adrenalinszintű szabad hegymászás, siklóernyőzés vagy lovagolás. Körös és a Kalniki kistérség rendkívül gazdag műemlékekben, valamint impozáns templomokkal, nagy múltú rendezvényekkel és értékes múzeumi gyűjteményekkel is büszkélkedhet. Számos hagyományos elemekkel tűzdelt esemény gazdagítja a térség kulturális kínálatát egész évben.

08 09 10 11 12

vonal2

Projektpartnerek

pmb borrend logo3
elvalaszto

Elérhetőség:

Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület

7625 Pécs, Vince utca 9/2.
+36-72-783-381
info@pecsmecsekiborut.hu
elvalaszto2

Minősített szolgáltatók

Borértékesítés

Borkóstolás

Vendéglátás

Szállás

Falusi vendégfogadás

Ajándékok

Programszervezés

vonal2
cross eu hc