Kalnik Sv. Petar Orehovec Križevci Szigetvár Mozsgó Turbék Nyugodtszenterzsébet Kispeterd Nagypeterd Helesfa Boda Kövágótötös Kövágószőlős Cserkút Pellérd Görcsöny Tekeres Pécs Keszü Pogány Gyód Ócsárd Kárász Óbánya Szászvár 23 Hosszúhetény Pécsvárad Nagykozár Szemely Lothárd Mecseknádasd Hásságy Olasz Szederkény Belvárdgyula Máriakéménd Mogyoród Versend Ivánbattyán Bóly Szajk Babarc Lánycsók Nagynyárád Bár Mohács

Interactive map

Click on the wine route towns

Križevci-Kalnik-Orehovec Wine Route

Pécs-Mecsek Wine Route

PARTNEREK

PROJEKT

Magyarország- Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013
„Bortradíciótól a borturizmusig – határon átnyúló borutak kialakítása”

IPAlogok

 

HUHR/1101/1.2.3/0029

A projekt célja a régió borturizmusának fejlesztése közös, határon átnyúló borutak kialakításával. A projektben Krizevci város, mint Vezető Kedvezményezett viszi véghez a projektkoordinációt, míg a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület illetve a Mecseki Borrend Egyesület magyarországi partnerekként kapcsolódnak be a munkákba. A megvalósítás 2013. február elsején indult, majd 12 hónapos munkafolyamat alatt több fázisban valósulnak meg az egyes projekt elemek. Az összesen közel 405 000 € nagyságrendű költségvetésből az Európai Unió támogatásának mértéke 85%, a fennmaradó összeget a projektben résztvevő partnerek önerőként fektetik a tevékenységekbe.

A projekt megkezdésekor cél, egy olyan értékleltár kialakítása volt a határ mindkét oldalán, mely összefoglalja a régió természeti és kulturális értékeit. Az elkészült leltár szolgáltatja a további borút fejlesztési tevékenységek alapját, emellett a marketinganyagok információval való feltöltéséhez is hozzájárul. A Krizevci-Kalnik-Orehovec borút megalapítása után következő lépés a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület minősítési rendszerének fejlesztése, valamint ennek átdolgozása az újonnan alakult horvát borút számára, illetve a helyszíni tapasztalatgyűjtés és tudásbővítés a Pécs-Mecseki Borúton. Természetesen elengedhetetlen kellékei mind a projekt, mind pedig a borturisztikai szolgáltatók népszerűsítése érdekében a különböző promóciós anyagok, amelyek angol, horvát és magyar nyelven is elérhetők lesznek az érdeklődőknek. Közös borúti térkép is kialakításra kerül, képzések indulnak szakmabeliek számára, emellett pedig egy új, interaktív Borturisztikai Kiállítás is megnyílt a Zsolnay Kulturális Negyedben „WineSpiration” néven.

Továbbra is elmaradhatatlanok lesznek a különböző borversenyek, illetve gasztronómiai és kulturális rendezvények, melyek a határ mindkét oldalán megszervezésre kerülnek. Ilyenek a „bor és sajt” tematikus programok, valamint az azokat felváltó közös, „bor és helyi termékek napja”, tematikus festőtábor a borvidékeken vagy a szüreti mulatságok kiegészítő rendezvényeként szolgáló bordal-estek. A projekt kiemelten fontos elemeként megjelenő helyi értékek bemutatásából nem maradhat ki – különösen a méz, és röviditalok előállításával foglalkozó termelők számára szervezett – helyi termékek piaca sem.

vonal2

Projektpartnerek

pmb borrend logo3
elvalaszto

Elérhetőség:

Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület

7625 Pécs, Vince utca 9/2.
+36-72-783-381
info@pecsmecsekiborut.hu
elvalaszto2

Minősített szolgáltatók

Borértékesítés

Borkóstolás

Vendéglátás

Szállás

Falusi vendégfogadás

Ajándékok

Programszervezés

vonal2
cross eu hc