Kalnik Sv. Petar Orehovec Križevci Szigetvár Mozsgó Turbék Nyugodtszenterzsébet Kispeterd Nagypeterd Helesfa Boda Kövágótötös Kövágószőlős Cserkút Pellérd Görcsöny Tekeres Pécs Keszü Pogány Gyód Ócsárd Kárász Óbánya Szászvár 23 Hosszúhetény Pécsvárad Nagykozár Szemely Lothárd Mecseknádasd Hásságy Olasz Szederkény Belvárdgyula Máriakéménd Mogyoród Versend Ivánbattyán Bóly Szajk Babarc Lánycsók Nagynyárád Bár Mohács

Interactive map

Click on the wine route towns

Križevci-Kalnik-Orehovec Wine Route

Pécs-Mecsek Wine Route

PARTNEREK

PROJEKTPARTNEREK

IPAlogok


Križevci (Körös)

Körös Észak-Horvátország  legrégebbi középkori városainak egyike, mely már 1193-ban szabad királyi várossá és megyeszékhellyé vált. A város hosszú és viharos történelemmel rendelkezik, melyet a 38 itt tartott országgyűlés is jelez, közülük a legismertebb az 1397-es „véres körösi országgyűlés“, melyet a Szent-Kereszt templomban tartottak, ami egyes feltételezések szerint Körös névadója. Körös a nyolc templomtorony városaként is ismert, melyek a város képét díszítik. Az 1232-ben épült Szent-Kereszt templom őrzi az 1756-os egyedülálló barokk márvány oltárt, Francesko Robba alkotását, valamint Oton Iveković a „véres országgyűlést“ ábrázoló, nyolc méternél is szélesebb képét, mely a szentély boltívét díszíti. A görög-katolikus Szentháromság katedrális és püspöki rezidencia együttese a legreprezentatívabb szakrális épület, mely egyben a horvátországi görög-katolikus egyházmegye székhelye. Az itt található kincstár és könyvtár 15-16. századbeli könyveket is őriz.

Körös varosának van saját védőszentje is, Szent Körösi Márk, aki egyben a harmadik horvát szent és akinek az ünnepén, szeptemben 7-én hívők sokasága gyűlik össze a városban.

A város mindig is kiemelkedő oktatási és képzési központ volt, így 1839-ben itt nyílt meg Horvátország első olvasótermeinek egyike, valamint 1860-ban megalapították a Gazdasági és Erdészeti Egyetemet.

Körös városa a bölcsője a „Körösi alapszabályoknak“ (štatuti) is, az asztalnál való jó viselkedés írott alapszabályainak, melyeket már a 18. században is említenek és amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne bármely vigadalom vagy ünnepség. A Körösi alapszabályokat vidám, nagy szívű emberek alkották, a kalniki és körösi táj finom borainak szerelmesei.

Az év során számos programra kerül sor a városban, melyek közül a legismertebb a körösi nagy Spravišče, mely már csaknem fél évszázada hirdeti Körös városának vendégszeretetét. Az egyéb rendezvények közül kiemelkednek a borok szentjeihez kapcsolódó Szent Vinko („Vincekovo“) és Szent Márton ünnepe („Martinje“), a Körösi Farsang, a Horvát Szentek és Boldogok Napjai, a Kapronca-Körös megyei Kézműves és Vállakozói Vásár valamint Szent Körösi Márk ünnepe.


Pécs-Mecseki Borút

A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület 205-ben kezdte meg működését, azóta is öregbíti a Pécsi Borvidék hírét és szolgálja a pécsi borvidék borászait és más minősített borturisztikai szolgáltatóit.

A Szigetvár-Turbék területről egészen Mecseknádasdig húzódó vidéken tevékenykedő Pécs-Mecseki Borút alapításakor a cél kettős volt: összefogni, és elsősorban marketing munkával, segíteni a Pécsi borvidék kistermelőit és jelentősebb borászatait, ráirányítva a figyelmet a pécsi bor értékeire és egyre javuló minőségére. Másrészt viszont a borút elkötelezett a minőségi borfogyasztás népszerűsítésért, a gasztrokultúrális értékeink megőrzéséért, közvetítéséért. A Pécs-Mecseki Borút hosszas előkészítést követően egy borútként vállalja fel a borvidék népszerűsítését. Kiemelten fontos, hogy a pécsi borvidéki egység megvalósuljon, ezzel együtt az is, hogy egy valós összefogás alakuljon ki a termelők között. A Pécs-Mecseki Borút 2013-tól minden mohács-bólyi termelőnek lehetőséget teremtett a szervezethez való csatlakozásra, így minden minősített borturisztikai szolgáltató a borvidéken a korábbiakkal ellentétben egy szervezethez tartozik. Az egység kialakulása persze elsősorban a termelők igénye.

Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület / Cím: 7625 Pécs Vince u. 9/2 / Tel: +36 72 783 381

Honlap: www.pecsmecsekiborut.hu / Email: info(Replace this parenthesis with the @ sign)pecsmecsekiborut.hu


Mecseki Borrend Egyesület

A Mecseki Borrend Egyesület 2003 végén alakult, érdemi tevékenységet 2004. évtől kezdve folytat. Tagjai közéleti emberek és a szőlész-borász szakma megbecsült, kis és közepes termelői.
A Pécsi borvidék és a Mecseki Borrend Egyesület zászlós bora a cirfandli, ennek a kivételes fajtának és a belőle készült bornak a megismertetése és a kulturált borfogyasztás terjesztése az egyesület elsődleges célja. A cirfandli egy unikum a térségben és az egész országban is, hiszen mindössze 14 hektárnyi ültetvény található belőle Pécs környékén. Rendkívül kényes szőlőfajta, azonban jó évjáratokban igen magas minőséget produkál, éppen ezért alkalmas arra, hogy a Pécsi Borvidék ismertségét és elismertségét öregbítse. A Borrend igen nagy szerepet vállal a borvidék népszerűsítésében, így az egyesület képviselteti magát minden fontosabb boros eseményen, ilyenek például a régió borversenyei és borfesztiváljai.
Az egyesület tagja felismerték, hogy csak közös fellépéssel lehet érdemi eredményeket elérni ezért Mecseki Borrend Egyesület alakulásakor felvette a kapcsolatot a régió hasonló típusú érdekképviseleti szervezeteivel, így a többi borrenddel is. Folyamatos kapcsolatot tart továbbá a szakmai szervezetekkel, így a hegyközségekkel és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével is Pécsett.

Ebből is kitűnik, hogy a Borrend tagja nagy hangsúlyt fektetnek szakmai felkészültségükre ezért folyamatosan képzik magukat és rendszeresen zsűriznek más borversenyeken.
A Mecseki Borrend Egyesület kezdeményezésére megalakult a Pécs-Mecseki Borút, így a Baranya megye északi részén húzódó szőlő ültetvények és borászok is bekapcsolódhatnak a térségi borutak életébe. Ez egy Mecseknádasd, Zengővárkony, Pécsvárad, Pécs, Szentlőrinc, Szigetvár vonalat jelent.

A Mecseki Borrend Egyesület minden évben megrendezi saját borversenyét, ami iránt egyre nagyobb az érdeklődés.

vonal2

Projektpartnerek

pmb borrend logo3
elvalaszto

Elérhetőség:

Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület

7625 Pécs, Vince utca 9/2.
+36-72-783-381
info@pecsmecsekiborut.hu
elvalaszto2

Minősített szolgáltatók

Borértékesítés

Borkóstolás

Vendéglátás

Szállás

Falusi vendégfogadás

Ajándékok

Programszervezés

vonal2
cross eu hc