Kalnik Sv. Petar Orehovec Križevci Szigetvár Mozsgó Turbék Nyugodtszenterzsébet Kispeterd Nagypeterd Helesfa Boda Kövágótötös Kövágószőlős Cserkút Pellérd Görcsöny Tekeres Pécs Keszü Pogány Gyód Ócsárd Kárász Óbánya Szászvár 23 Hosszúhetény Pécsvárad Nagykozár Szemely Lothárd Mecseknádasd Hásságy Olasz Szederkény Belvárdgyula Máriakéménd Mogyoród Versend Ivánbattyán Bóly Szajk Babarc Lánycsók Nagynyárád Bár Mohács

Interactive map

Click on the wine route towns

Križevci-Kalnik-Orehovec Wine Route

Pécs-Mecsek Wine Route

PARTNEREK

PROJEKTTEVÉKENYSÉGEK

A ”Határon átnyúló borutak“ projekt

 

 

A „Bortradíciótól a borturizmusig – határon átnyúló borutak“ projektben Krizevci városa tölti be a Vezető Kedvezményezetti pozíciót, míg a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület illetve a Mecseki Borrend Egyesület magyarországi partnerekként kapcsolódnak be a munkákba.

A 2013. február 1-én kezdődő, és egészen 2014. január 31-ig tartozó projekt 405.000 € nagyságrendű költségvetése az IPA Magyaroszág-Horvátország 2007-2013 Együttműködési Program keretében, az Európai Unió 85%-os támogatása mellett kelül finanszírozásra.

 

A projekt megkezdésekor célunk egy olyan értékleltár kialakítása volt a határ mindkét oldalán, mely összefoglalja a régió természeti és kulturális értékeit. Az elkészült leltár szolgáltatta a további borút fejlesztések alapját, emellett a marketinganyagok információval való feltöltéséhez is hozzájárult. A Krizevci-Kalnik-Orehovec borút megalapítása után következő lépés a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület minősítési rendszerének fejlesztése volt, valamint ennek átdolgozása az újonnan alakult horvát borút számára, illetve a helyszíni tapasztalatgyűjtés és tudásbővítés a Pécs-Mecseki borúton.

Természetesen elengedhetetlen kellékei voltak mind a projekt, mind pedig a borturisztikai szolgáltatók népszerűsítése érdekében a különböző promóciós anyagok, melyeket angol, horvát és magyar nyelven is elérhettek az érdeklődők. Közös borúti térkép is kialakításra került, képzések zajlottak le szakmabeliek számára, emellett pedig egy új interaktív Borturisztikai Centrum is megnyílt a Zsolnay Kulturális Negyedben „Winespiration” néven. Továbbá elmaradhatatlanok voltak a különböző borversenyek, illetve a gasztronómiai és kulturális rendezvények, melyek a határ minkét oldalán megszervezésre kerültek. Ilyenek voltak a „bor és sajt” tematikus programok, valamint az azokat felváltó közös, „bor és helyi termékek napja”, tematikus festőtábor a borvidéken vagy a szüreti mulatságok kiegészítő rendezvényeként szolgáló bordalestek. A projekt kiemelten fontos elemeként megjelenő helyi értékek bemutatásából nem maradhatott ki – különösen a méz, és a röviditalok előállításával foglalkozó termelők számára szervezett – helyi termékek piaca sem.

vonal2

Projektpartnerek

pmb borrend logo3
elvalaszto

Elérhetőség:

Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület

7625 Pécs, Vince utca 9/2.
+36-72-783-381
info@pecsmecsekiborut.hu
elvalaszto2

Minősített szolgáltatók

Borértékesítés

Borkóstolás

Vendéglátás

Szállás

Falusi vendégfogadás

Ajándékok

Programszervezés

vonal2
cross eu hc