Kalnik Sv. Petar Orehovec Križevci Szigetvár Mozsgó Turbék Nyugodtszenterzsébet Kispeterd Nagypeterd Helesfa Boda Kövágótötös Kövágószőlős Cserkút Pellérd Görcsöny Tekeres Pécs Keszü Pogány Gyód Ócsárd Kárász Óbánya Szászvár 23 Hosszúhetény Pécsvárad Nagykozár Szemely Lothárd Mecseknádasd Hásságy Olasz Szederkény Belvárdgyula Máriakéménd Mogyoród Versend Ivánbattyán Bóly Szajk Babarc Lánycsók Nagynyárád Bár Mohács

Interactive map

Click on the wine route towns

Križevci-Kalnik-Orehovec Wine Route

Pécs-Mecsek Wine Route

PARTNEREK

A szőlészeti tradícióktól a borturizmusig

A szőlészeti tradíciókat az azokhoz kapcsolódó tevékenységet és a borturizmus fejlesztését tűzte ki célként a  Dél-Dunántúlon útjára indult  újabb közös horvát-magyar idegenforgalmi program.

Bortradíciótól a borturizmusig – határon átnyúló borutak kialakítása címmel indította útjára közös határon átnyúló projektjét a horvátországi Krizevci Város Önkormányzata a Pécs-Mecseki Borúttal  és a Mecseki Borrenddel közösen. Az egy éven át tartó,  négyszázötezer eurós, uniós forrásból megvalósuló program elsődleges célja a Krizevci-Kalnik- Orehovec Borút kialakítása, valamint a borturisztikai szolgáltatások fejlesztése.

Mint  Gonda Tibor, a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület elnöke  elmondta, a projekt elsődleges  célja, a régió borturizmusának fejlesztése, közös a horvát, magyar határon átnyúló borutak kialakításával.

Kitért arra is,  az első lépésben feltérképezik azon értékeket, amelyek magukban foglalják a régió természeti és kulturális kincseinek tárházát. Ez az úgynevezett leltár határozza meg a fejlesztések irányát,  nyújt megfelelő háttéranyagot kiadványok készítéséhez, valamint  megfelelő információt  a szolgáltatások körének bővítésében rejlő lehetőségekre.

Krizevci város önkormányzatának projektmenedzsere, Marija Podolski  mindehhez a következőket fűzte hozzá,  a projekt magában foglalja mindazt, ami a szőlőhöz, borhoz kapcsolódik, a szőlészeti tradícióktól egészen a borturizmusig. A város már régóta tervezte a város a borút létrehozását, amelyre most a pályázati források felhasználásával nyílik lehetőség.

Szólt arról is, a programba a magyar partnerek mellett bekapcsolódott a kalniki és az orehovec járás is, ugyanis a borút áthalad a területükön. A borút  kiinduló pontja a Krizevci határában található tó lesz, amelynek  fejlesztése már régóta a  város tervei között szerepel.

Mint elmondta, ezen kívül sor kerül a táblarendszer kialakítása,  a kerékpáros, a bor és a falusi turizmus nyújtotta lehetőségek összekapcsolására, valamint magyar mintára a helyi sajátosságok figyelembe vételével a minősítési rendszer kidolgozására.

A program részeként  a Zsolnay Kulturális Negyedben májusban interaktív Borturisztkai Centrum nyitja meg kapuit, Krizevciben pedig borház várja majd a vendégeket a városi múzeum mellett erre a célra átalakított épületben. Az elkövetkezendő időszakban a határ mind a két oldalán  tartanak borversenyeket, kulturális és gasztronómiai rendezvényeket szerveznek. Lesz  Bor és Sajt Nap, Bor és Helyi Termékek Napja, még a művészet is helyet kap a rendezvények sorában  tematikus festőtábort szerveznek, valamint  szüret idején bordalesteket tartanak. E mellett a helyi termékek piacát is megszervezik.

forrás: http://pecsi-hirhatar.hu

vonal2

Projektpartnerek

pmb borrend logo3
elvalaszto

Elérhetőség:

Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület

7625 Pécs, Vince utca 9/2.
+36-72-783-381
info@pecsmecsekiborut.hu
elvalaszto2

Minősített szolgáltatók

Borértékesítés

Borkóstolás

Vendéglátás

Szállás

Falusi vendégfogadás

Ajándékok

Programszervezés

vonal2
cross eu hc